Om

 

Här skriver den s k Nordmarksflickan, dvs Melinda Norberg, ett av Folåsabarnen och drabbad i Filipstadsfallet.

20150606_144109

Det handlar om hur socialen i Filipstad förstörde min och min brors uppväxt — ett resultat av jäv, inkompetens och förutfattade meningar. Det handlar om hur det är att sova utomhus som tolvåring, leva som efterlyst i tre år från 15 till 18 års ålder, bli inlåst bland brottslingar på institution som 11-åring, överleva misshandel/sexuella övergrepp för att tvingas samman med förövaren, stå ensam mot myndigheter som barn, byta inre smärta mot blodiga armar som 11-åring och att ta sig därifrån.

Den skrivs av mig men handlar lika mycket om min bror Daniel Norberg.

Jag förväntar mig ingenting. Jag vill dela vår historia på ett någorlunda sammanfattat vis — så som den är, inte som andra förvrängt den och talat om för oss att den är.

Jag vill berätta det media aldrig nämnde för att ingen orkade läsa den där extra pappershögen. Jag hoppas kunna hjälpa någon annan att finna orken att kämpa/leva vidare. Framförallt kommer detta vara den plats där jag får skriva ner mina tankar och känslor utan att det ska behöva ha något särskilt sammanhang.

All kritik, alla frågor och åsikter är välkomna.

Kommentarerna förhandsgranskas ej och tillhör annan databas än denna hemsida. Alla kommentatorer ansvarar därför för sina egna inlägg. Samtliga uppmanas att hålla god ton och följa svensk lag.
 • cusvel

  Melinda, jag är djupt rörd av din historia som jag först fick se i Dispatch International för någon månad sedan. Samtidigt är jag mycket imponerad av att du har styrka nog att berätta om vad du och din bror fått uppleva från inblandade myndigheters kränkande behandling av er båda.

  Jag ska med stort intresse följa din berättelse.

  Lycka till med allt som du företar dig framledes!

  • http://filipstadsfallet.com/ MelindaNorberg

   Tack så mycket, Cusvel!

 • Alex

  Jag önskar dig och din bror att lycka i framtiden och hoppas att inga barn i framtiden kommer att råka ut för samma sak. Det är oerhört modigt av dig att orka gå igenom pappershögarna och skriva den här bloggen, och jag tror att din berättelse har stor betydelse för andra i samma situation och för oss som det aldrig hänt men som behöver veta för att inte bli aningslösa åskådare när något liknande händer andra i vår närhet.

  Det är skrämmande hur en lag som avser att skydda barn kan missbrukas så mycket.

  Sedan måste jag även säga att du berättar och strukturerar synnerligen väl (bättre än de flesta journalister jag läst). =)

  • http://filipstadsfallet.com/ MelindaNorberg

   Hej Alex!

   Tack, det hoppas jag också. Tyvärr finns det många barn som far illa och kommer fara illa på grund av att det sitter fel människor på fel platser, men desto fler som råkat illa ut som berättar — desto större chans är det att saker kan förbättras.

   Det var kul att läsa! :) Många års pappersarbete och otaliga inlagor till domstolar har varit god “övning”.

 • DOLT Det osynliga våldet

  Först av allt! Mina sympatier till dig och min beundran över din styrka och ditt mod!
  Jag har läst om dig för några månader sedan och nu känner jag att det är läge att ta kontakt. Jag håller på att starta upp en organisation
  DOLT- Det osynliga våldet, som sätter ljuset på psykisk misshandel och nedbrytning. Vi vill lyfta de mekanismer och metoder som används för att bryta ner en människa utan att andra människor i närheten förstår vad som händer. Inga myndigheter i samhället har arbetsmetoder för att identifiera, hjälpa eller förebygga psykisk misshandel. Tvärtom så blir hela samhället som ett självspelande piano för en förövare eftersom psykisk misshandel inte “finns”.
  Hör gärna av er till info@dolt.nu.
  Vår hemsida är under uppbyggnad http://www.dolt.nu.

 • Anna Malmberg

  Modiga du! Jag har inga som helst liknande erfarenheter mer än andras historier på podar, radio och TV vilket gör att jag tror på din historia hur främmande den än må vara min egen verklighet. Jag tycker att du är så otroligt modig att blogga om detta så att andra som varit i din situation kan hitta krut i din styrka. Jag hoppas också att du ska ha kraft nog att som nu fortsätta stå på dina egna ben. Jag har ingen aning om hur man ska kunna lämna erfarenheter som dina bakom sig men jag hoppas att du en dag kan få distans nog för att gå vidare i ett liv som jag önskar ska ta dig till bättre vägskäl där du själv tar kommando över vilket håll du vill gå. Jag ser dig och jag ser en tjej som tar kontroll och har mod att säga hur saker är. Varmaste kramen och tummar hållna för dig:)

 • Stefan Pettersson

  Tack Melinda Norberg, för att jag fått följa och även om inte vet det själv, så har ditt fall varit av stor betydelse för mitt eget fall. mest i form att orka driva mot alla odds.

  • http://filipstadsfallet.com/ MelindaNorberg

   Tack Stefan, alltid bra när man kan ge stöd på något vis. Det är inte så mycket uppdateringar längre, men vi får se hur framtiden ser ut. Ta hand om dig. God jul.

 • Martin del Potroijan

  Ni barn är starka som överlevt detta övergrepp av myndigheterna. Kram på er bägge